Átverés a pusztából

2018.11.21

Sajnos (vagy szerencsére) a mai kor egyik jellemzője: nem minden az, aminek látszik, sőt!
Meg kell tanulnunk saját érdekünkben a megtévesztéssel, vagy a megtévesztési szándékkal együtt élni. Meg kell tanulnunk mögé látni a dolgoknak, jelenségeknek. Persze ennek van jó oldala is, tudatosodik bennünk a saját választásunk, saját döntésünk. Kinövünk abból a társadalmi gyerekkorból, amikor ráhagyatkozva a helyettünk intézkedőkre, bízva a jóindulatukban, készen kapott megoldásokat használunk.
Látni kell, hogy az üzleti világ egy része csak és kizárólag a rövidtávú fennmaradást, a profit hajszolását választotta mindenáron. Ehhez a mentalitáshoz tartozik a folyamatos költségcsökkentési kényszer, amit most már csak jórészt a termékminőség rontásával lehet elérni. Ennek leghatásosabb és bevált módszere az élelmiszerek esetében, hogy a természetes anyagokból kivonják a hasznos anyagok egy részét (ebből újabb élelmiszert, vagy annak látszó anyag-keverékeket gyártanak) és a hiányzó mennyiséget olcsóbb, gyengébb minőségű un. töltőanyagokkal pótolják. Ha az így kapott új egyveleg nem hasonlít eléggé az eredeti természetes élelmiszerre, akkor jönnek az adalékanyagok, vegyszerek, amivel az eredeti hatás elérhető.
Így csapják be az érzékszerveinket, ugyanis laboratóriumi kísérletezéssel megfelelő ízhatású szintetikus adalékokat fejlesztenek ki. Ezeket az adalékokat a tőkeerős gyártó cégek könnyűszerrel elfogadtatják élelmiszernek a hatóság megfelelő embereivel, így hát szabad a pálya az átverésnek. Ugyan az összetevők rá vannak írva a csomagolásra, de ezt nem sokan olvassák, és ha olvassák is, nem mond semmit a számukra szakértelem hiányában. Legfőképpen pedig ezeknek az anyagoknak az élettani hatását nem ismerik, nem ismerjük. Egy dolog azonban nyilvánvaló, nem az eredeti, természetes élelmiszerrel van dolgunk.
Hogyan lehet hát eladni ezeket a keverékeket? Erre is megvannak a jól bevált módszerek, amik eddig remekül működtek, remélhetőleg már nem sokáig. Reklám és marketing. Ez egy napjainkban túlfejlődött és túlértékelt tudomány, ami segít a fehéret feketének látni, a kört négyzetnek, stb. A gyártók nagy része rájött, hogy óriási haszonra tehet szert, ha az előzőekben említett módszerekkel készült anygokat egészséges élelmiszernek álcázva el tudja adni. Ismét az érzékszerveink kerültek a középpontba.
Jó példa erre a Puszta Friss nevű tejtartalmú készítmény:
A termék megtévesztésig olyan csomagolásban van, mint a zacskós tej. Hasonló a színe, mérete, formája, a csomagolt folyadék mennyisége.
51% tejet tartalmaz (az összetevők listája szerint), ami nem véletlenül nem 49% a termék besorolása miatt, így a tejtermékek közé lehet rakni a többi "valódi" tej mellé. Így még véletlenül is megvásárolható egy mellényúlással.
Már csak egy hatásos név kell, aminek pozitív csengése van, így a "Friss" és a "Puszta" a frissesség és a természet hatását érezteti velünk. A nemzeti érzelmű emberek számára a "Magyar termék" felirat teszi vonzóvá a tej-utánzatot.
Az eladások megsegítésére szolgálnak sok esetben azok a reklámok, amelyekkel médián keresztül folyamatosan bombázzák az agyunkat (már aki ezeket nézi-hallgatja). Ezeknek a célja a természetes anyagok ártó hatását kiemelni és a mesterséges kreációk egészséges voltát hirdetni. Legtöbbször a hiúságunkra építve a fogyás, vagy hízás van a központban, illetve azok a megbetegedések, amiknek az okát maguk az orvosok sem tudják.Sok évvel ezelőtti kórházi betegágyi tapasztalatom segített rádöbbenni arra, hogy a saját egészségemért tennem kell, hogy fenn kell tartanom a saját egyensúlyomat. Így jutottam arra a következtetésre, hogy laikusként erre nekem egy módszer áll rendelkezésemre, a természet és természetesség végtelen idők óta fennálló útját járni. Nem kell tudnom, hogy mitől működik a testem, vagy mitől nem, mert rendkívül összetett, bonyolult rendszer, ahol minden mindennel összefügg. Nem kell rákényszerülnöm a szintén profitorientált gyógyszeripar vegyszereire és az azokat használó egészségügyre. Egyszerűen "csak" természetes életritmusban kell élnem és természetes élelmiszereket ennem, vigyázni a testi-lelki egyensúlyomra úgy, ahogy az isteni teremtés által létrejött. Ez manapság nem kis feladat és áldozatokkal is jár, de azóta nem kell a betegségeimmel törődnöm, mert nem igazán vannak.
Mindenkinek ajánlom, hogy tudatosítsa magában, hogy legyen természetes, éljen természetesen, mivel az ember még a virtuális káprázatok világában is része a természetnek és az is marad mindig.

Atilla-Atarvis

Készítsd el weboldaladat ingyen!